Krokante bloemkoolnuggets

Op zoek naar een heerlijke en knapperige BBQ-snack die ook nog eens vegetarisch is? Deze Krokante Bloemkoolnuggets zijn dé oplossing! Door de bloemkool te dippen in een luchtig bierbeslag en op de BBQ te bereiden, krijgen ze een goudbruine, knapperige bite met een smaakvolle twist. Serveer ze met een romige honing-mosterdsaus en je hebt een perfecte snack of bijgerecht!

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

20 minuten

HOEVEELHEID

4 porties

Soort gerecht

BIJGERECHT

De liefde voor bloemkool

Ik ben gek op bloemkool. Het is zo’n groente waar je alle kanten mee op kunt. Of ik het nou rooster, pureer of in de oven bak – het smaakt altijd goed. Het fijne aan bloemkool is dat het niet alleen makkelijk te bereiden is, maar ook dat het andere smaken heel goed opneemt. Je kunt er een kruidige twist aan geven, een romige saus bij serveren of het juist simpel houden met een beetje zout en peper. Een paar dagen voordat ik dit recept maakte, kwam ik een bloemkoolgratinrecept tegen. Het zag er heerlijk uit – lekker romig, met een krokant kaaskorstje erbovenop. Lekker, dacht ik, maar ik had zin om bloemkool op een andere manier klaar te maken.

Een spontane actie

Ik stond al in de keuken om borrelplanken te maken. Kaas, worst, dips – de klassiekers die altijd goed in de smaak vallen. Terwijl ik bezig was, dacht ik dat een warme snack een leuke toevoeging zou zijn. Gewoon iets extra’s om de borrel net wat gezelliger te maken. Bloemkool leek me daar perfect voor. Het is een groente waar je makkelijk mee kunt variëren en die ik al vaak met succes in de oven had gemaakt. Alleen… ik had geen bloemkool in huis.

Gelukkig zit de supermarkt bij mij om de hoek, dus ik kon snel even op en neer. Binnen tien minuten was ik terug met een mooie, verse bloemkool en kon ik aan de slag. De barbecue geeft gerechten altijd net dat beetje extra smaak. Het leek me leuk om te kijken of dat ook met bloemkool zou werken. Ik maakte een beslag met bloem, een scheutje bier voor de luchtigheid, en wat paprikapoeder en cayennepeper om het lekker op smaak te brengen. Het was eenvoudig, maar precies wat ik nodig had.

Simpel, maar lekker

Toen ik de schaal op tafel zette, keken mijn vrienden een beetje verbaasd. “Bloemkool? Op de barbecue?” Maar na één hap waren ze om. De krokante buitenkant, de smaak van de kruiden, en de honing-mosterdsaus om te dippen – het viel allemaal in de smaak. Voor ik het wist, was de schaal helemaal leeg. Sinds die avond maak ik dit gerecht vaker. Het is niet alleen makkelijk, maar ook een leuke manier om groenten wat spannender te maken. Of het nou bij een borrel, een barbecuefeest of gewoon als tussendoortje is – het werkt altijd.

Bloemkoolnuggets

* 1 grote bloemkool
* 90 g bloem
* 1.5 theelepel gerookte paprika
* 1.5 theelepel cayennepeper
* 1 theelepel bakpoeder
* 180 ml bier
* zout

Honingmosterd saus

* 60 ml dijonmosterd
* 60 ml honing
* 60 ml zure room
* Sap van 1/2 citroen
* 1 eetlepel BBQ- of cajunkruiden
* 1/4 theelepel cayennepeper
* zout
* zwarte peper

Maken van het beslag

Neem een grote kom en doe daar de bloem, het paprikapoeder, de cayennepeper, het bakpoeder en een snufje zout in. Roer deze droge ingrediënten goed door elkaar met een garde. Daarna voeg je langzaam het bier toe. Terwijl je het bier toevoegt, blijf je rustig roeren zodat het beslag mooi glad wordt. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is, maar overdrijf niet met roeren, want het beslag moet luchtig blijven. Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en voeg deze toe aan het beslag. Schep alles goed om, zodat elk roosje volledig bedekt is met het mengsel.

Barbecue voorbereiden

Verwarm de barbecue tot ongeveer 200° graden en gebruik de directe methode. Dit betekent dat je de roosters direct boven de hete kolen plaatst. Als je een gietijzeren pan of bakplaat hebt, plaats die dan op het rooster om hem goed op te warmen. Voeg een dun laagje olie toe aan de pan of plaat, zodat de bloemkool niet blijft plakken.

Grill de bloemkool

Plaats de bloemkoolroosjes één voor één op de hete bakplaat of in de pan. Zorg dat de roosjes elkaar niet raken, zodat ze mooi krokant kunnen worden. Grill de bloemkool in ongeveer 10-15 minuten, waarbij je regelmatig de roosjes met een tang omdraait. Hierdoor worden ze aan alle kanten goudbruin en krokant. Controleer tussendoor of ze niet aanbranden, want de barbecue kan snel heet worden.

Maken van de honing-mosterdsaus

Terwijl de bloemkool op de barbecue ligt, kun je de saus maken. Pak een klein kommetje of glazen pot en meng daarin de volgende ingrediënten: honing, mosterd, zure room, een scheutje citroensap, cayennepeper, cajunkruiden en een snufje peper en zout. Roer alles goed door elkaar met een lepel of klop het even met een garde. Proef de saus en pas hem naar smaak aan als dat nodig is. Vind je hem te zuur? Voeg dan wat extra honing toe.

Tijd om te Serveren!

Haal de krokante bloemkoolroosjes van de barbecue en leg ze op een bord. Je kunt ze direct serveren met de honing-mosterdsaus in een schaaltje erbij om te dippen. Voor de liefhebbers kun je er ook wat barbecuesaus naast zetten. Serveer alles terwijl het nog warm is, want dan smaakt het het allerlekkerst. Nodig je familie of vrienden uit en geniet samen van deze heerlijke barbecue-snack!

Deel jouw creatie

Heb je dit recept voor Knapperige Bloemkoolnuggets geprobeerd? We willen graag zien hoe jouw gerecht eruitziet! Maak een foto van het resultaat en deel deze met ons op social media met de hashtag #smokdbarbecue. Het is een geweldige manier om jouw creaties te laten zien en anderen te inspireren om ook aan de slag te gaan met onze recepten. We kijken uit naar jouw barbecue creaties!

×